Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πλάτανος Κυνουρίας: Καταπράσινος παράδεισος στην… άκρη του κόσμου

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

Μια ολόκληρη ζωή δεν σου φτάνει για να γνωρίσεις όλη την Ελλάδα και ν΄ απολαύσεις τις ομορφιές που υμνήθηκαν από ποιητές και τραγουδοποιούς και προσέλκυσαν τους ταξιδευτές από τα πέρατα της γης για να ζήσουν μοναδικές συγκινήσεις στην ξεχωριστή αυτή γωνιά του πλανήτη. Γιατί θεωρήστε δεδομένο ότι οι ξένοι γνωρίζουν καλύτερα τον τόπο μας από εμάς τους ίδιους. Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο ότι οι πληρέστεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί της Ελλάδας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι γραμμένοι από ξένους!
Στις σελίδες που είναι αφιερωμένες στην Άγνωστη Ελλάδα, σας δίνουμε εναλλακτικές προτάσεις εξορμήσεων, παρουσιάζοντας χωριά της ελληνικής Υπαίθρου, την ύπαρξη των οποίων οι περισσότεροι από μας αγνοούν. Ίσως επειδή δεν ευνοήθηκαν από τον πολιτικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και ερημώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων αδυνατώντας να προσφέρουν στους κατοίκους τα απαιτούμενα για την επιβίωσή τους. Το σύνηθες άλλοθι των πολιτικών είναι η απομόνωση που επέβαλε η χωροταξική τους θέση. Θαρρείς και μέρισμα στην ανάπτυξη δικαιούνται μόνον οι πολίτες των μεγαλουπόλεων… Ας είναι.
Η ellinikifoni.gr είναι ζουζούνι που τρυπώνει παντού κι ένας συνειδητοποιημένος ταξιδευτής οφείλει να εξερευνεί και να ζει απ΄ άκρου σ΄ άκρον έναν παράδεισο, ακόμα κι αν έρθει η στιγμή να γευτεί απ΄ το … απαγορευμένο δένδρο της γνώσης.
Κάτι από μονοτονία για τη τόσο προβλέψιμη πια διασκέδαση που υπόσχονται οι συνήθεις προορισμοί, κάτι από θυμό για το επιβεβλημένο life style των τελευταίων χρόνων, κάτι από οργή για τη στάση των υπευθύνων να κρατούν πάντα στα σκοτεινά τις γωνιές του ελλαδικού παράδεισου, διαφοροποιήθηκαν εσχάτως οι εκδρομικές μας συνήθειες και αναζητήσαμε την πραγματική ανάσα από την πνιγηρή καθημερινότητα στους άγνωστους προορισμούς, μακριά απ΄ τον περίφημο «πολιτισμό» των μεγαλουπόλεων και το εικονικό ξεφάντωμα που μας επέβαλε η μόδα.
Διψάσαμε για έναν περίπατο στα στενοσόκακα, ανάμεσα σε γραφικά χωριάτικα σπίτια, για έναν ελληνικό καφέ στις μικρές πλατείες, στη σκιά του γεροπλάτανου, για μια βαθειά αχόρταγη εισπνοή από μυρωδιές της φύσης.
Από ένα τέτοιο χωριό-ανάσα ξεκινούν οι εξερευνήσεις μας στην Άγνωστη Ελλάδα, χωρίς να χρειαστεί να φύγουμε πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Σκαρφαλωμένος στο κλείσιμο μιας μικρής καταπράσινης χαράδρας του Πάρνωνα, ο Πλάτανος είναι ό,τι ακριβώς ζητήσαμε για μια εκδρομή έξω από τα καθιερωμένα και με τη βοήθειά του γίναμε και ποιητές...
Τα σπίτια με τις κεραμιδένιες σκεπές κυλούν σα ρυάκι προς την καταπράσινη κοιλάδα και γύρω ένα μοναδικό και ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρέμβαση, φυσικό περιβάλλον, με κυρίαρχη εικόνα αυτή που συνθέτουν οι καστανιές, οι καρυδιές, οι κερασιές, τα πεύκα και λίγο ψηλότερα, τα έλατα.
Το χωριό έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και το γιατί δεν χρειάζεται να το ψάξει κανείς. Αρκεί ένας μικρός περίπατος στα πλακόστρωτα δρομάκια και μια εξερεύνηση στην πλούσια βλάστηση περιφερειακά που –ευτυχώς- δεν τάραξε ανθρώπου χέρι. Εδώ βρίσκουμε δε, έναν σπανιότατο συνδυασμό ειδών της χλωρίδας. Αμπέλια, πεύκα, έλατα, ελιές, δρυς και λιγότερο ή περισσότερο γνωστά βότανα.
Νοτιοανατολικά του χωριού ανακαλύπτουμε το ειδυλλιακό φαράγγι Σπηλάκια, χρωματισμένο από τη φύση με πράσινο και μπλε. Το νερό του καταλήγει στον ποταμό Βρασιάτη. Προσφέρεται για πεζοπορία κι ετοιμάζουμε την εξάρτυσή μας. Ειδικά παπούτσια για συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής, όπου χρειάζεται σκαρφάλωμα αλλά και ιδιαίτερο εξοπλισμό για να εξερευνήσουμε τη Σπηλιά του Σωτήρος που στα χρόνια της επανάστασης έγινε καταφύγιο για τους κατοίκους τους χωριού από τη μανία των στρατιωτών του Ιμπραήμ. Ακόμα κι αν δεν είστε από τους φαν της πεζοπορικής εξερεύνησης, το χωριό από μόνο του κρύβει πολλές κι ενδιαφέρουσες εκπλήξεις.





Εδώ θα ανακαλύψετε τον παλιό νερόμυλο που βρίσκεται πλάι στην όμορφη πέτρινη βρύση. Πίσω από αυτήν σώζεται και η παλιά βρύση του Πλάτανου. Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει, πανέμορφη και επιβλητική, η εκκλησία της Αγίας ’ννας. Υπάρχουν ακόμη δύο εκκλησάκια μεταβυζαντινά, ο ’γιος Γεώργιος και οι ’γιοι Θεόδωροι με ενδιαφέρουσες αγιογραφίες. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια, είναι αδύνατο να μην πέσετε πάνω στον Πύργο του Μοίρα, ένα πυργόσπιτο που χτίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην αμυντική του ικανότητα. Είναι κατασκευασμένο σαν κλουβί για να αντιστέκεται στις επιθέσεις.
Πρότασή μας: Δείτε το φεγγάρι και προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο χωριό. Βλέπετε, αν βρεθείτε στον Πλάτανο στη φέξη του αυγουστιάτικου φεγγαριού, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά μια μοναδική εμπειρία. Οι γιορτές των Νερών, των Φεγγαριών και των Ερώτων είναι παράδοση για τους λιγοστούς κατοίκους του και γίνονται πάντοτε τον Αύγουστο. Είναι η περίοδος κατά την οποία συγκεντρώνονται εδώ επισκέπτες από τη γύρω περιοχή και τις μεγάλες πόλεις. Οι εκδηλώσεις γίνονται, συνήθως, χωρίς πρόγραμμα με μουσικούς, προσκεκλημένους της κοινοτικής αρχής, αλλά και φίλους που έρχονται με τα όργανά τους από τα γύρω χωριά για να διασκεδάσουν τους συγκεντρωμένους.

Όπως και στα άλλα ορεινά χωριά της Αρκαδίας και ειδικότερα της Κυνουρίας, στον Πλάτανο μένεις με την εντύπωση του μαρασμού και της ερήμωσης. Το χειμώνα τα περισσότερα σπίτια είναι κλειστά και οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι και κτηνοτρόφοι. Το καλοκαίρι η κίνηση ζωηρεύει, αφού, εκτός από τους περαστικούς, καταφθάνουν και ντόπιοι που αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στις μεγαλουπόλεις.

Πως θα πάτε
Ξεκινήσαμε από το ’στρος (εσείς μπορείτε και από τον ’γιο Πέτρο) και ακολουθήσαμε μια υπέροχη διαδρομή δεκαέξι χιλιομέτρων από την ορεινή Μελιγού.
Ο δρόμος από τον Πλάτανο συνεχίζει ανηφορικά προς την Καστάνιτσα και για έξι ακόμη χιλιόμετρα, μέσα από ένα πέρασμα με συνεχείς στροφές και ξεχωριστές εικόνες φυσικής ομορφιάς.



Φαγητό – καφές – ποτό - Διαμονή
Εννοείται ότι δεν φτάσαμε στον Πλάτανο για νυχτερινή διασκέδαση αλλά οι λιγοστοί κάτοικοι είναι τόσο ζωντανοί άνθρωποι που αν δουν επισκέπτη κάνουν τα πάντα για να μετατρέψουν τη διαμονή του σε αξέχαστο πανηγύρι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που στις λιγοστές ταβέρνες και τα καφενεία του χωριού στήθηκε γλέντι από το τίποτα. Τα περισσότερα δε, από αυτά τα μαγαζάκια, προσφέρουν από καφέ μέχρι και φαγητό.
Καθίστε και απολαύστε ό,τι μπορούν να σας προσφέρουν το καφενείο – μπακάλικο του Σταύρου Καμπουρολιά, ζητήστε κοτόπουλο με χυλοπίτες στο Ταβερνοκαφενείο της Γιωργίας Καμπουρολιά – Γαρδελίνου, απολαύστε απλά το καφέ σας στο παραδοσιακό καφενείο του Κώστα Πέρρου και δοκιμάστε οπωσδήποτε τους κρεατομεζέδες στην Χασαποταβέρνα του Παναγιώτη Λούφα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Βόρειας Κυνουρίας 27550 23263, 27550
Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατάνου 27550 52000





________________________

http://www.ellinikifoni.gr/arkadia2.php