Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στη Γορτυνία





      Πολιτιστικό τριήμερο        



Ο Δήμος Γορτυνίας το τριήμερο 27, 28 και 29 Ιουλίου του 2012 διοργανώνει μια σειρά πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλη την περιφέρεια του Δήμου στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει, συνεχίζοντας μια πολυετή διαδρομή από πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα.
Στις 27, 28 και 29 Ιουλίου πραγματοποιείται στη Λίμνη Λάδωνα το 10ο Φεστιβάλ Λαδωνίδα – Cinamon, παρουσιάζοντας μουσικές διαδρομές από ροκ, jazz και blues κομμάτια αλλά επίσης και ένα πλούσιο πρόγραμμα από ρεμπέτικα τραγούδια.
Στις 28 και 29 Ιουλίου στο Ζυγοβίστι Γορτυνίας πραγματοποιείται η 11η Ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου.
Στις 28 Ιουλίου 8:00 μ.μ.  στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων Γορτυνίας πραγματοποιείται ο 39ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής που είναι φέτος αφιερωμένος στην αείμνηστη Δόμνα Σαμίου.




Στις 28 και 29 Ιουλίου η Ομάδα Πρωτοβουλίας εκδηλώσεων 2012 του Πανεπιστημίου Πάτρας σε συνεργασία με το σωματείο «τόπος συνάντησης και διαδράσεων μύθων και μουσικής» διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας στη Βυτίνα καλλιτεχνικές δραστηριότητες, δημιουργία, κέφι, φαντασία, μουσική, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής με τον τίτλο Μύθοι και Ήχοι.

Oι Ξενοδόχοι της Γορτυνίας έχουν προγραμματίσει προσφορές για να υποδεχτούν τους επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν τις πλούσιες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Γορτυνίας το τριήμερο 27, 28 και 29 Ιουλίου 2012 και ειδικότερα ο εμπορικός σύλλογος της Στεμνίτσας το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιουλίου θα κάνει προσφορές στα δωμάτια από 10 έως 33%.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Επέκταση ορυχείων της ΔΕΗ– Για «ξεριζωμό» μιλούν στο Τριπόταμο Μεγαλόπολης




Αναβλήθηκε η συζήτηση του αιτήματος του Συλλόγου Τριποταμιτών Μεγαλόπολεως «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, σχετικά με την απαλλοτρίωση του οικισμού Τ.Κ. Τριποτάμου» και τη λήψη σχετικής απόφασης στην συνεδρίαση της 20ης /6/2012, κατόπιν προφορικού αιτήματος των ιδίων αιτούντων, λόγω πραγματικής αδυναμίας παρουσίας τους στη συνεδρίαση του Συμβουλίου και μη ετοιμότητάς τους, για την υποβολή σχετικών προτάσεων, και τη συζήτησή του σε επόμενη συνεδρίαση.

Στο Συμβούλιο υποβλήθηκε αίτημα, για την υπόθεση αυτή, της Επιτροπής κατοίκων του Συλλόγου Τριποταμιτών Μεγαλοπόλεως, προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαλόπολης, σχετικά με την απαλλοτρίωση του οικισμού Τ.Κ. Τριποτάμου από τη ΔΕΗ Α.Ε. για την επέκταση των ορυχείων της και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλούμε, σε συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο και τους αρχηγούς των παρατάξεων, να ορίσετε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την απαλλοτρίωση του οικισμού Τ.Κ. Τριποτάμου προκειμένου να γίνει εκτενής ενημέρωση για το θέμα και να καθοριστούν από κοινού η πορεία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Οι κάτοικοι του Τριποτάμου ζητούν την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράστασή σας όπως έχετε άλλωστε όλοι υποσχεθεί.


Σας παρακαλούμε να καθοριστεί ημερομηνία που θα συμφωνήσουμε μαζί για να βρισκόμαστε όλοι εκεί».
Ενώ, επισυνάφθηκε και το σχετικό υπόμνημα της Επιτροπής των κατοίκων Τριποτάμου, του Συλλόγου Τριποταμιτών προς τη ΔΕΗ-Δ/νση Μελετών και Ανάπτυξης Ορυχείων (υπ’ όψη κ. Κωνσταντίνου Ρηγόπουλου), το οποίο αναφέρει τα εξής: «Ενόψει της έναρξης των εργασιών πεδίου, στην υπό απαλλοτρίωση οικιστικής και κτηματικής περιοχής Τ.Κ. Τριποτάμου Δήμου Μεγαλόπολης ΠΕ Αρκαδίας οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό στις 13 Μαίου 2012 αφού παρατήρησαν ότι η απαλλοτρίωση ενός οικισμού είναι μια βίαιη πράξη εσωτερικής μετανάστευσης, ένας ξεριζωμός, η διαγραφή της ιστορίας, το σβήσιμο της μνήμης των κατοίκων, η διάλυση της μικροκοινωνίας τους διαμόρφωσαν τα παρακάτω αιτήματα:

1. Αγωνιούν για το μέλλον του οικισμού και ζητούν να γίνει μετεγκατάστασή του σε έκταση ιδιοκτησίας Τριποτάμου, κοντά στον οικισμό και εκτός ορυχείου και ποταμού Αλφειού, σε χώρο που μπορεί να απαλλοτριωθεί ή αγοραστεί από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελών (άποψη που απεδέχθη και ο κ. Νικολακάκος τον περασμένο Οκτώβρη σε συνάντηση που είχε με κατοίκους του χωριού στη Μεγαλόπολη). Θα μπορούσε να γίνει ένα πρότυπο ηλιακό- οικολογικό χωριό σε συνάρτηση με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή.
2. Πρόσληψη στη ΔΕΗ κατ’ εξαίρεση όλων των νέων του χωριού που πλήττονται είτε οι ίδιοι είτε οι γονείς τους από την σχεδιαζόμενη αναγκαστική απαλλοτρίωση.
3. Επαναφορά των περιουσιών που θα απαλλοτριωθούν ή και όσων εκτάσεων έχουν μέχρι σήμερα απαλλοτριωθεί στους ιδιοκτήτες τους μετά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη.
4. Εκμετάλλευση των υπό απαλλοτρίωση αλλά και των απαλλοτριωμένων εκτάσεων μόνο από τους κατοίκους του χωριού μέχρι την εκμετάλλευσή τους από τη ΔΕΗ (αποφυγή παράνομης υλοτομίας, ανεξέλεγκτης κτηνοτροφίας κ.λ.π.).
5. Καταγραφή των περιουσιών με απόλυτη ακρίβεια με συμμετοχή των ιδιοκτητών και επίδοση αντιγράφου σε κάθε πληττόμενο για πλήρη ενημέρωση.
6. Θεραπεία αδικιών σχεδίου πόλης σε κατοίκους που βρίσκονται στις παρυφές του χωριού».
_____________________________
http://kalimera-arkadia.gr/

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Έκθεση με ζωντανά ερπετά απ’ όλον τον κόσμο στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ         
    
DSC03365.JPGΣας ενημερώνουμε ότι  το Ερπετόραμα (έκθεση με ζωντανά ερπετά απ’ όλον τον κόσμο), για πρώτη φορά  παρουσιάζει τη συλλογή του στο Παράλιο  Άστρος Κυνουρίας για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2012.


Η έκθεση στεγάζεται στο ισόγειο του  ξενοδοχείου Αλέξανδρος ( στο χώρο του πρώην super market) κοντά στην κεντρική πλατεία.

 Η συλλογή περιλαμβάνει όλα τα αντιπροσωπευτικά είδη φιδιών που υπάρχουν στον πλανήτη μας όπως:
Κόμπρες , κροταλίες , το μαύρο μάμπα, οχιές , αγκιστρόδοντα , πίθωνες ,βόες , ανακόντα  και τα σημαντικότερα ερπετά  της  ελληνικής  πανίδας (οχιά, αστρίτης, δεντρογαλιά, λαφιάτης κ.α).
 Συνολικά 35 είδη φιδιών από Ασία, Αφρική, Αμερική και Ευρώπη.
  Η συλλογή  είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική στην Ευρώπη και η πρώτη που ιδρύθηκε στην Ελλάδα (1984) .
Scan-110509-0002.jpgΈχει μορφωτικό και εκπαιδευτικό  χαρακτήρα – γεγονός που επιβεβαιώνει και σχετικό έγγραφο  του υπουργείου παιδείας που εκδόθηκε το  1989 -  και ενδείκνυται για μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης (βεβαίως και για ενήλικες!).
 Τα ερπετά βρίσκονται σε προθήκες  ασφαλείας η κάθε μία από τις οποίες  φέρει  ενημερωτική ταμπέλλα σε( 05) γλώσσες σχετικά με το όνομα (επιστημονικό και κοινό), χώρα προέλευσης, αν είναι δηλητηριώδες ή όχι, συνήθειες και πολλές άλλες πολύτιμες  πληροφορίες  για το κάθε ερπετό.
DSC03342.JPGΣτα γρούπς  των μαθητών ή άλλων επισ γίνεται  ιδιαίτερη ενημέρωση-ξενάγηση  και οι μαθητές φεύγοντας  έχουν αποκομίσει  πολλές  χρήσιμες πληροφορίες όπως : γιατί τα φίδια είναι χρήσιμα και δεν πρέπει να τα σκοτώνουμε , ποιος είναι ο ρόλος τους στην ισορροπία των οικοσυστημάτων , γιατί κάποιες φορές  μας δαγκώνουν, τι κάνουμε σε αυτές τις  περιπτώσεις  και πολλές άλλες πληροφορίες.  
DSC03353.JPGΗ έκθεση λειτουργεί  καθημερινά (και Σαββατοκύριακα) για την περίοδο της  Άνοιξης   από τις 11 το πρωί  έως τις 09 το βράδυ.
Η είσοδος για το κοινό είναι (05) Ευρώ για τους ενήλικες και (03) Ευρώ για τα παιδιά. Για τους μαθητές σε γρούπς  η είσοδος είναι ( 2,5) Ευρώ ενώ η είσοδος για τους συνοδούς καθηγητές είναι δωρεάν.

DSC03352.JPG Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του  Συλλόγου Προστασίας  Ερπετών  Πάτρας.
Υπεύθυνος συλλογής
Κωσταντίνος  Καραλής , καθηγητής ΠΕ4 
Τηλέφωνο  επικοινωνίας:  2610-623736
Κινητά:                                 69360 68854
                                              69372 00028

DSC03350.JPGDSC03348.JPGDSC03345.JPGDSC03340.JPGDSC03338.JPGDSC03334.JPGDSC03330.JPGDSC03327.JPGDSC03325.JPGDSC03324.JPG

 


Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Θερισμός στον Αγι-Αντώνη Βάχλιας


                          ........... Θερισμός   την  δεκαετία 1980 περίπου........                          


Ο θερισμός ξεκινούσε πρωί - πρωί και συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμα. Συμμετείχε όλη η οικογένεια, μικροί και μεγάλοι, συγγενείς, γείτονες, φίλοι... Άλλος θέριζε με το δρεπάνι, άλλος έδενε τα χερόβολα, άλλος τα δεμάτια.

Ακολουθούσε η μεταφορά των δεματιών με τα γαϊδούρια στο αλώνι, όπου γίνονταν θημωνιές μέχρι να έρθει η σειρά τους ν΄απλωθούν στο αλώνι για το αλώνισμα.

Η φωτογραφία είναι "οικογενειακή" από το θερισμό στον Αγι-Αντώνη (με πρώτη τη λεβέντισσα γιαγιά μου Αικατερίνη) και η λήψη της έχει γίνει από τον δάσκαλο Νίκο Γεωργακόπουλο, τον οποίο και ευχαριστώ, για την καταγραφή αυτού του σπάνιου στιγμιότυπου της βαχλέϊκης αγροτικής ζωής.