Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΜΕΤΑΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ


 Του Νίκου Ι. Κωστάρα

Η Σταύρωση και το μεγαλειώδες θαύμα της Αναστάσεως του Υιού του Ανθρώπου αποτελούν και θ’ αποτελούν παντοτινά και αιώνια πηγή θάρρους, πίστης, ελπίδας, ζωής, δύναμης και προπάντων αγάπης για την ανθρωπότητα. Το Πάσχα παραμένει λαμπρότατο σημείο παρηγοριάς και αντοχής, σταθμός ελπίδας και παράδειγμα κατανίκησης αυτού που φαίνεται ακαταμάχητο. Η νικηφόρος τελετή της Αναστάσεως έχει τη μαγική δυνατότητα να απευθύνεται σε κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, ακεραιωμένο και υψωμένο στην πνευματικότητά του αλλά και συγχρόνως στην ανθρώπινη κοινότητα αντιμετωπίζοντάς την ως σύνολο συνειδήσεων και όχι ως αγέλη αυτοσπαρασσόμενη. Πάντες καλούνται να πασχάσουν ψυχή και σώματι. Να αγαπήσουν και ν’ αγαπηθούν. Να περιπτυχθούν αλλήλους και να επιβάλλουν τη συναδέλφωση, τη συγνώμη, την αλληλεγγύη, τη συμπάθεια, την ανθρωπιά, την αγάπη χωρίς όρους. Το Πάσχα των Ελλήνων είναι η μήτρα που φιλιώνει τους ανθρώπους.
            Το ανέσπερο φως χρειάζεται να φωτίζει τις ψυχές των σύγχρονων και «πολιτισμένων» ανθρώπων που παραπαίουν στην υλιστική μας εποχή και πνίγονται στην αλόγιστη δίψα του κέρδους με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, παραβλέποντας τη ζωή των δυστυχισμένων ανθρώπων αφού αποφασίζουν να «διαχειριστούν» τους φτωχούς όπως τα τοξικά απόβλητα με τα μεταλλαγμένα προϊόντα.
            Ζούμε σε μια εποχή παρακμής των αξιών κι όμως οι εκκλησίες γέμισαν την Εβδομάδα των Παθών και της Αναστάσεως. Η χριστιανική παράδοση είναι βαθειά ριζωμένη και δεν ξεριζώνεται καίτοι βάλλεται πανταχόθεν. Ο κόσμος είναι απελπισμένος και διψά για ουρανό.
            Οι Έλληνες πανηγύρισαν το ελληνικό Πάσχα με το δικό τους ελληνικό τρόπο, εκδράμοντες από την τσιμεντούπολη –το κλεινόν άστυ – στην ανοιξιάτικη αλλά λησμονημένη επαρχία και την πληγωμένη ελληνική φύση, λαμπρύνοντάς την με τον οβελία και τις ελληνικές παραδόσεις, τους χορούς και τα ξεφαντώματα. Μια ελληνική ιδιαιτερότητα που αντιστέκεται στην ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση αφού το Πάσχα είναι ημέρα χαράς και ειρήνης. Γλέντι, φιλότιμο, λεβεντιά.
            Αν και το Πάσχα δεν είναι ο αμνός του κρεοπωλείου που μπήκε στη σούβλα ή στο ταψί ... είναι ο «Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτία του κόσμου». Με τη θυσία Του χάραξε το δρόμο για μια νέα κοινωνία με κορωνίδα την Αγάπη στο συνάνθρωπο, στον πλησίον. Από το μίσος στην Αγάπη.
            Πάντως οι Έλληνες έτρεξαν πρόθυμα στους ναούς και έλαβαν το ανέσπερο φως της Αναστάσεως που έφεραν με επισημότητα από το Ναό της Αναστάσεως της Ιερουσαλήμ. Ένα πολυτάραχο ιστορικό κτίσμα της χριστιανοσύνης πάνω από χίλια επτακόσια χρόνια που φροντίζεται παρά τις δοκιμασίες και τους πολλούς κατακτητές από ορθοδόξους Έλληνες και πρέπει να το κρατήσουμε εσαεί.
            Ο τόπος του φρικτού μαρτυρίου και σταυρικής θυσίας του Υιού του Ανθρώπου εξακολουθεί και σήμερα να συγκλονίζεται από πολεμικές συγκρούσεις και φονικές ενέργειες μεταξύ δυο λαών που ανήκουν σε δυο διαφορετικές θρησκείες και συγκροτούν διαφορετικά έθνη. Εφέτος, το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το σκόρπισμα του μίσους και του θανάτου στους Αγίους Τόπους όπου δρουν οι Ισραηλίτες εν ονόματι της «πατάξεως της τρομοκρατίας», αλλά στην πραγματικότητα την παράγει και την διαιωνίζει, περιορίζοντας τις ελευθερίες ενός άλλου έθνους, φονεύοντας αμάχους με την αδιαφορία των ισχυρών της γης ακόμη και την απίστευτη ανοχή – στην πράξη – των μουσουλμάνων ηγετών. Έτσι «νομιμοποιείται» ο νόμος του ισχυρού και προσβάλλεται το διεθνές δίκαιο με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα, με συνεργό την αδικία αλλά και την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας.
            «Προ συντριβής ηγείται ύβρις, προ δε πτώματος καταφροσύνη» προδικάζουν οι παροιμίες του Σολομώντος. Ενώ οι Ευρωπαίοι παίζουν το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου «νίπτοντες τας χείρας των» και ο ΟΗΕ δεν «δέχτηκε» την απολογία του Εσταυρωμένου για την Αλήθεια, χάνοντας την αξιοπιστία του με συνενοχή της ανθρωπότητας. Εάν ο Υιός του Ανθρώπου «κυκλοφορεί» ανάμεσά μας δύσκολα θα μπορέσουμε να τον αναγνωρίσουμε, ίσως τον θεωρήσουμε περιθωριακό και απόβλητο, Εκείνον που θυσιάστηκε για μας κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει για την πίστη μας και τη συμπεριφορά μας. Γιατί η συμπεριφορά μας προάγει τον πολιτισμό της βαρβαρότητας.
            Ο Εσταυρωμένος κι Αναστάς εκδηλώνει όλο το μεγαλείο Του και την αγάπη Του στο λυτρωτικό έργο Του και το απρόσιτο Φως της Αναστάσεως δίνει ελπίδα σωτηρίας γιατί «η ανθρωπότητα θα μπει στη μεγάλη νύχτα όταν ζει χωρίς ελπίδα» (Κίρκεργαρντ). Αλλά η Ανάστασή Του μας φανερώνει ότι δεν μας ξέχασε «ως τη συντέλεια της ιστορίας». Ο Αναστάς γίνεται παρηγορητής και αστείρευτη πηγή ζωής. Γι’ αυτό κλείνω με την προτροπή του Εθνικού μας ποιητή:

            «Ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες
            Πέστε Χριστός Ανέστη εχθροί και φίλοι»

Νίκος Ι. Κωστάρας

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΓΑΘΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Μέσα στο πνεύμα της φιλανθρωπίας των ημερών που διάγουμε και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής μας Εκκλησιάς για την παντοιοτρόπως στήριξη των αδυνάμων συνανθρώπων μας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυνηγών κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, με την αρωγή των Κυνηγητικών Συλλόγων Τριπόλεως, Λεωνιδίου, Βυτίνας, Δημητσάνας και Τροπαίων και των εκπροσώπων αυτών κ. Γεώργιου Ρουμελιώτη, Νικόλαου Γαϊτανάρη και λοιπών συνεργατών και μελλών των Κυνηγητικών Συλλόγων, πρόσφεραν σημαντική βοήθεια και αναγκαία στήριξη στο Φιλανθρωπικό Πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας «Το Καλάθι του Πτωχού Αδελφού».

IMG01721-20120409-1328.jpgΜε προσωπική τους πρωτοβουλία, συνέλεξαν μεγάλη ποσότητα τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού, με σκοπό την βοήθεια προς τους δοκιμαζομένους συνανθρώπους μας. Ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας κυνηγών κ. Μαρκόπουλος, δήλωσε .ότι απλά ανταποκρίθηκε με αυτό τον τρόπο στο κάλεσμα της Εκκλησιάς μας και έπραξε με τους συνεργάτες τα δέοντα. Ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε ότι .αυτό είναι το πρώτο βήμα και ότι θα συνεχίσουν από κοινού οι Σύλλογοι να προσφέρουν βοήθεια για όσο χρειαστεί και όπου χρειαστεί... Ο Αιδ. Ιερέας π. Ιωάννης Σουρλίγγας, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως και υπεύθυνος του Προγράμματος το « Καλάθι του Πτωχού Αδελφού», εκπροσωπώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, αφού επαίνεσε και μετέφερε τις ευχαριστίες του Σεβ. Ποιμενάρχη μας, στους Κυνηγητικούς Συλλόγους και τα Μέλη αυτών, τους προσφέροντας τα τρόφιμα και των ρουχισμό, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μαρκόπουλο, ανέφερε χαρακτηρίστηκα ότι  .αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες πρέπει να βρουν μιμητές, πως η Εκκλησία είναι και θα είναι πλησίον στους αναξιοπαθούντας αδελφούς μας, μεταφέροντας το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου μας,  πως στην Ιερά μας Μητρόπολη δεν θα επιτρέψουμε να πεινάσει κανένας.
IMG_0111.JPGΚλείνοντας ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός, να ανταποδώσει τα πολλαπλάσια στους προσφέροντας αυτά τα αγαθά, καλή μεγάλη Εβδομάδα και με το καλό το Άγιο Πάσχα,  του χρόνου δε  το Πάσχα να μην χρειάζεται να λειτουργούν αυτά τα Φιλανθρωπικά Προγράμματα και ο Λαός μας  να έχει δουλείες, υγεία, ευημερία, οικονομική άνεση  και ότι αγαθό επιτρέψει ο  μετ' ολίγον Αναστάς Κύριος.

  

IMG_0116.JPG
IMG_0117.JPG
IMG_0123.JPG  
IMG_0138.JPG
IMG_1758.JPG
IMG_1768.JPG
IMG_1771.JPG
IMG_1779.JPG
IMG_1782.JPG
IMG_1801.JPG  
IMG_1808.JPG